В следващите около 2 седмици времето на Балканите ще се определя от антициклони – съществени валежи не се очакват, сутрините често ще са мъгливи, а следобедите – слънчеви с температури над обичайните за сезона.

С такова време започна и втория ден на Коледа – до обяд с мъгли и понижена видимост по поречието на Дунав, в източните части Дунавската равнина и Горнотракийската низина. Следобед обаче ни очаква слънчево време, с малко облаци и с температури между 9 и 15 градуса.

Времето във вторник, 27 декември, ще бъде топло, като температурите ще се повишат с 2-3 градуса в цялата страна. Ще има временни увеличения на облачността от северозапад, вятърът ще се усили и ще е по-осезаем в Дунавската равнина.

В по-късните часове ще има незначителни превалявания от дъжд.

Повече облаци се прогнозират за сряда, но валежи от дъжд ще има само на изолирани места в Южна България. Ще захладнее и дневните температури и в сряда, и в четвъртък ще са по-ниски – до максимум 10 градуса.

Около Нова година отново ще е мъгливо в равнините сутрин, слънчево следобед, с температури от 10 до 15 градуса.

Новогодишната нощ ще бъде тиха и преобладаващо ясна, а около полунощ термометрите ще се движат между 3 и 7-8 градуса.

В първите дни на 2023 година нетипичното затопляне ще продължи – през деня с температури в отделни райони до 17-18 градуса. Промяна в обстановката на този етап се очертава в дните около Йордановден с нахлуването на по-студен въздух.

Ако прогнозата се запази, над страната ще премине фронт с валежи от дъжд и сняг, който ще върне усещането за зима.