На Коледа, освен без трапеза, не може и без елха. А това ще е поредният разход, който искаме, или не, ще трябва да направим. И тук актуалният въпрос ще бъде и коледните ли елхи ще поскъпнат. Отговорът търси Антон Чавдаров от NOVA.

Според Вера Станишева от Югозападното държавно предприятие всичко е съобразено с възможностите на потребителите, затова цените на коледните дръвчета няма да бъдат много завишени.

„Ще струват най-много 3 лева повече, което е по-малко от 10% от стойността. Живите коледни дървета ще се предлагат от 12 до 26-27 лева като крайна цена за потребител. Отсечените ще бъдат от 5 до 17-20 лева, в зависимост от размерите. Когато е над 1,80 м, може и да са по-скъпи“, обяснява тя.

По думите ѝ скокът в цената идва от промяната в тарифите на производителите.

„Има ценоразпис, качен на нашия сайт. Цената е фиксирана. Миналата година сме продали около 6000 дръвчета, а сега имаме готовност да предложим около 3000 живи дръвчета и 6000 отсечени. След 5-6 декември започва предлагането“, каза още Станишева.

Тя съветва, след като мине Коледа, елхите да не се изхвърлят, а да се сложат в туба или да се занесат в зоопарк за храна за животните.

Повече гледайте във видеото.