Трима учени успяха да разчетат малка част от овъглени ръкописи след изригването на Везувий с помощта на изкуствен интелект, съобщи АФП, предава БТА.

Ръкописите са на повече от 2000 години и са били сериозно повредени след изригването на вулкана през 79 г.

Папирусите от Херкулан съдържат около 800 свитъка, овъглени по време на бедствието, унищожило градовете Помпей и Херкулан, казват организаторите на конкурса „Предизвикателството на Везувий“ (Vesuvius Challenge) – Брент Сийлс от университета в Кентъки, САЩ, и Нат Фридман, основател на интернет платформа.

Ръкописите се съхраняват във Френския институт в Париж и в Националната библиотека в Неапол.

 

 

Организаторите на конкурса за разчитане са сканирали четири свитъка и са предложили награда от един милион щатски долара на този, който успее да дешифрира най-малко 85% от четири параграфа от 140 знака.

Триото, спечелило „Предизвикателството на Везувий“ и награда от 700 000 щатски долара, е съставено от Юсеф Надер – докторант в Берлин, Люк Фаритър – студент и стажант в „СпейсЕкс“, и Юлиан Шилигер – швейцарски студент по роботика. Те са използвали изкуствен интелект за отделянето на мастилото в овъгления ръкопис и са установили гръцки букви.

Благодарение на тази техника, Люк Фаритър е разчел първата дума от един параграф – теменуга.

 

 

По думите на организаторите Надер, Фаритър и Шилигер са разчели около 5% от един свитък. Според Нат Фридман това вероятно е ръкопис на епикурееца Филодем.

Папирусите са открити през 19-и век в извънградска къща. Според някои историци те са принадлежали на Лиций Калпурний Пизон Цезонин – баща на Калпурния, една от съпругите на Юлий Цезар.

В някои от тези текстове вероятно се крие историята на ключови периоди от Античността, каза Робърт Фаулър, специалист по древна история и президент на Обществото на Херкулан, пред „Блумбърг бизнесуик“.

Вижте също и:

Турист падна във вулкана Везувий по време на селфи

12-те най-величествени и респектиращи вулкана в света

Наводнението в Либия разкри нови останки от древен град

 

Източник: БТА