Въпреки, че разполагат с много начини за разпознаване на потенциални изригвания на вулкани, учените невинаги успяват да предвидят тези събития. 

По тази причина непрекъснато се работи по нови нови методи, които да увеличат прецизността на прогнозите, а една от новите разработки на НАСА разчита на помощта на сателити, които да засичат много ранни признаци на вулканична активност, научаваме от NOVA.

За тестовете специалистите са използвали сателитите Terra и Aqua, които правят по две обиколки на Земята на ден и осигуряват пълно глобално наблюдение.

Благодарение на събраните от тях данни специалистите са успели да анализират евентуални промени във вулканичните зони преди тяхното изригване. Проверени са пет изригвания от 2002 г. насам, а данните показват, че при всички тях температурата в района на вулкана е започнала да се покачва с 1 градус или дори по-малко.

И при петте изригвания този процес продължава в рамките на 2 до 4 години преди самото изригване, а достигането на температурен пик е приключило с изригване и последващо охлаждане.

Учените отдават това на два процеса. Първо е постепенното приближаване на магмата км повърхността. Това води до втория процес: отделяне на повече влага, която се засича по-лесно от уредите на сателитите.

И двата процеса са лесно проследими и в комбинация с останалите методи за предвиждане на изригвания, могат да увеличат прецизността на прогнозите, смятат учените учените.

Прочетете също и:

Спряха всички полети на летището в Катания заради поредно изригване на вулкана Етна

Вулканично изригване и 40 000 земетресения в Исландия

Индонезийски вулкан изригна с мощна експлозия