Сеизмолог е прогнозирал труса в Турция и сега предупреждава за нов

Определени райони трябва да се наблюдават внимателно

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

"Източноанадолският разлом се разбуди, след като продължително време не бе активен. Възможно е областта Кахраманмараш също да бъде ударена от земетресение", съобщи турският сеизмолог проф. д-р Наджи Гьорюр пред СНН Тюрк, научихме от DarikNews.bg.

Показанията му са свързани със силното земетресение с магнитуд 6,8 по скалата на Рихтер, което разлюля областите Елазъг и Малатия, беше усетено в почти цяла Турция, Ирак, Сирия и Израел.

"Земетресението, което стана в петък вечерта с магнитуд 6.8 по Рихтер в района на Елазъг, Източна Турция показва натрупване на сеизмична активност на източноанадолският разлом след доста продължителен период на застой. Може да предизвика земетресение в областта Кахраманмараш. Североанадолският разлом и Източноанадолският разлом се съединяват в района на Карлъова. Това земетресение може да предизвика подобни на земетресението от Елазъг трусове и по североанадолският разлом, за да се освободи натрупаната енергия. От 1822 г. насам са станали 7 земетресения по този разлом. Щом сега се е активизирал значи има вероятност да се счупи и да освободи натрупаната енергия".

По думите на проф. д-р Наджи Гьорюр земетресението в Елазъг е плитко.

"Възможно е счупването да е 33 км, поради което земетресението бе много силно и стана там, където се очакваше. Сега трябва внимателно да се следи района между Бингьол и Палу, а също Сивридже-Малатия-Адъяман. Тъй като е възможно да увеличи натрупаната там енергия".

Специалистът е на мнение, че енергията по Североанадолският разлом е била изпразнена в голяма степен през 20 век.

"Последното земетресение в областта Кахраманмараш е било през 1513 г. Оттогава е изминало прекалено много време. Ето защо тази област е бременна на трусове. Сега поради счупването на разлома в областта Елазъг се успокои. Но ние сеизмолозите не се успокоихме. Защото източноанадолският разлом е в процес на разбуждане. Възможно е да има нови земетресения. Все пак слава Богу, че няма прекалено много жертви, но има много материални и структурни щети", каза той.

На 5 октомври 2019 г. Гьорюр прогнозира в телевизионно предаване, че се очаква земетресение в района на Елазъг, където беше регистриран трусът в петък.

Към момента 45 души бяха извадени изпод срутилите се вследствие на труса постройки. Предполага се, че още поне 18 души са под развалините, следователно спасителните операции продължават.

Още по темата:

Броят на жертвите след земетресението в Турция не спира да расте