Семейство Чауш от над 30 години посреща в дома си долитащите щъркели в шуменското село Климент, пише DarikNews.bg.

За първи път птиците са се установили на стар орех в двора на къщата им през 1985 г., а свекърът Мехмед се постарал да им създаде комфорт.

"Тук имаше див орех, на него сложих гума от трактор и те се настаниха там", разказва той.

Няколко години по-късно орехът изсъхнал и птиците се преместили на покрива на къщата. Точно тогава имало кампания по преброяване на щъркелите в страната, а експерти от Варна поели ангажимент да доставят материали, с които да се направи ново място за гнездене.

Семейство Чауш заварило и бетонирало 10-метров стълб в двора си, след което започнало да се грижи за щъркелите. За тях птиците са като част от фамилията, чакат ги с нетърпение и дори тази година са донесли и първото внуче.

По думите на Сайме Чауш, семейството прибира и ранени птици. Преди време се погрижили за щъркел, който бил паднал в двора на техни съседи.

"Цяла зима си го гледахме заедно с кокошките в курника. Летеше си и после пак си идваше", разказва тя.

Потребностите на птицата не могат да се задоволят само с храна за кокошки и семейството се обърнало към ветеринар, който посъветвал птицата да бъде хранена и с месо. Съседите често носят каквото имат, когато колят животни.

Гнездото на щъркелите се намира в близост до пътя Шумен – Силистра. Минувачите често спират, за да снимат гнездото и да закачат мартениците си на близкото дърво.