Серия от трусове в Турция и Гърция през нощта

Най-силният трус е усетен в Истанбул, Чанаккале и Бурса

Серия от земетресения бяха регистрирани тази нощ в Северозападна Турция, съобщават турските медии, цитирани от NOVA.

Първият трус с магнитуд 4,1 бе регистриран днес в окръг Балъкесир, Северозападна Турция. Земетресението се е случило в 1:13 часа на дълбочина 11 км. Епицентърът на труса е бил в град Кареси.

След земетресението е последвал вторичен трус с магнитуд 3,1, съобщи телевизия CNN Turk, като се позовава на турската правителствена Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД).

В 1:58 ч. последва трус с магнитуд 4,7. В рамките на два часа след първото земетресение са били регистрирани над 30 вторични труса, информира държавната телевизия TRT Haber.

Към момента няма информация за нанесени материални щети и за ранени при трусовете, съобщава АФАД и кметът на град Балъкесир Юджел Йълмаз.

Най-силният трус е бил усетен и в окръзите Истанбул, Чанаккале, Бурса и е предизвикал силна паника сред населението.

Няколко часа по-рано – в 19:05 ч. в петък, в Егейско море в района на град Датча (окръг Мугла) бе регистриран трус с магнитуд 4,4. Земетресението е било на дълбочина 12,6 км, информира CNN Turk.

Земетресение е станало и в Гърция край остров Родос в Гърция. То е било с магнитуд 4,8 и е усетено и на турска територия. Към момента няма данни за пострадали или разрушения.