Унищожителна градушка съсипа земеделската продукция в няколко села в общините Сопот и Карлово, съобщава NOVA. По предварителни изчисления близо 70% от продукцията е унищожена от стихията.

Потърпевшите фермери твърдят, че в района не е била изстреляна нито една противоградова ракета, за да бъда спасена продукцията им.

„Големи са пораженията. Розовите ни масиви, които са в плододаване, са почти напълно унищожени. Загубите ни са за хиляди левове”, заяви в ефира на „Здравей, България” кметът на село Певците Богдан Богданов.

Собственици на масиви с розови насаждения се оплакаха, че продукцията им не е застрахована, тъй като годината е слаба и никой от производителите в района не е застрахован. Хората твърдят, че въпреки седемте ракетни площадки за защита от градушки – ракети не са изстрелвани.

„Много мощен облак се разви над землищата западно от Сопот. Над района не е изстрелвана и няма как да бъде изстрелвана ракета срещу градушка. Това е отдалечен район, който не попада под нашата защита още със самото създаване на ракетните площадки. Няма как ракетата да донесе реагента над тях – те са извън нашия обсег”, заяви директорът на РД "Борба с градушките" Димчо Михалев.