Едно от нещата, с които свързваме Коледа е ароматът на току-що изпечен сладкиш. И какво по-хубаво от това да внесем малко сладост в този празник. Ето и няколко коледни сладкиша, които са традиционни за различни части от света.

Щолен с череши и шамфъстък

Щоленът е традиционен сладкиш за Германия, където може да се срещне в различни разновидности. В основата си той има текстура на хляб, към който се добавят различни ядки, сушени плодове, марципан. Една от класическите рецепти е с шамфъстък и захаросани череши.

Меломакарона

Тези традиционни коледни гръцки сладки са сиропирани, като в тях има орехи, мед, канела и портокалови корички, но естествено има много вариации на рецептата.

Коледни пъстървички

На Канарските острови имат традиционни коледни сладки, които носят името „коледни пъстървички“. Състоят се от бутер тесто, с пълнеж от сладки картофи, смлени бадеми, лимонова кора и анасон.

Оризов пудинг

В Скандинавия, оризовият пудинг е традиционен коледен десерт, като в него се крие цял бадем и който го изяде, ще има късмет през годината. Едно от имената на този сладкиш носи старото значение на митично същество, наподобяващо гном, който е свързван със зимното слънцестоене и е пазител на дома.

Бейгли

Традиционен унгарски сладкиш, който се яде на Коледа и Великден. Бейгли е руло, което може да бъде с разнообразен пълнеж – смлени орехи, маково семе, кестени или сини сливи и канела. Задължително се консумира с чаша плодово вино.

Пиерник

В Полша има коледен хляб с мед и джинджифил, към който се добавят сушени плодове, ядки, сладко от сини сливи, а отгоре се намазва с глазура или масло.