Климатологът Георги Рачев гостува в ефира на предаването "Здравей, България", за да разкрие какво време ни очаква на празниците.

Краткосрочната прогноза показва, че времето в страната ще се запази топло до неделя. Причината е липсата на вятър, която обаче ще попречи на разсейването на мръсния въздух в столицата.

„В София днес, утре и в четвъртък температурите ще бъдат 12-13 градуса. На север от Стара планина, където се усеща този топъл вятър - до 17-18 градуса. На места в сряда може да достигне до 20 градуса. 26 градуса е рекордът през декември, регистриран през 1978 г. Не е нещо феноменално. Случва се, макар и рядко”, разкрива Рачев.

Климатологът съобщи радостни новини за скиорите - след неделя времето ще е подходящо за зимните спортове. През новата седмица ще започне захлаждане.

На Коледа температурата в източните райони на страната ще е около 8-9 градуса. Малко по-хладно ще е в западната половина. След 29 декември се очаква снежен циклон да връхлети голяма част от Европа, като се очаква да премине южно от България и да донесе снеговалежи.

"Като погледнах картите, сам се уплаших, толкова е брутален.", казва Рачев.

Климатологът успокои, че все пак "...това е една прогноза със сбъдваемост от 25%. Декември месец е месец на аномалиите на температурите”.

Прочетете също и:

Какво ще е времето през декември

За хората, родени през декември