Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) съобщава на сайта си, че близо до границата с България – в Румънска Добруджа, е открито гнездо на двойка царски орли. Това е първото доказано гнездене на вида в Добруджа след повече от 50 години.

У нас тази година също е открито ново гнездо, с което двойките царски орли в България станаха 29 след тригодишен застой.

Царският орел е една от най-редките птици на планетата. Той е световно застрашен вид и популацията му намалява в световен мащаб. В миналото царският орел е бил една от най-разпространените грабливи птици в България. Смята се, че преди 200 години у нас е имало около 2000 двойки.

От хилядолетия царският орел е почитан като свещена птица, защото се вярвало, че прогонва буреносните облаци и спасява реколтата. И до днес в някои краища на България са убедени, че ако царски орел бъде убит или му се напакости, хората ще пострадат. Наричан е също „кръстат орел” заради белите петна, наподобяващи еполети върху крилете му, които се виждат при полет.

 

Причините за драстичното намаляване на вида са много, но сред основните са масовото избиване на хищните птици през 50 – 70-те години на миналия век, промяната на местообитанията и развитието на интензивно селско стопанство, заради което дивите животни, които служат за храна на царския орел, намаляха или напълно изчезнаха.

Неправилното използване на пестициди в земеделието, незаконното залагане на отровни примамки и бракониерството са все още причина за смъртта на много орли. През последните години се разкри и още една заплаха за царския орел, за която доскоро нямаше доказателства. 

Чрез сателитното проследяване на царски орли БДЗП доказа, че над 80% от проследените млади птици загиват от токов удар при опит да кацнат на необезопасени  стълбове от електропреносната мрежа.