Най-новото изследване за биоразнообразието в Европа изведе информация, че 15% от видовете дървета на континента са буквално на „крачка” от изчезване, пише DarikNews.bg.

"Дърветата са изключително важни за живота на Земята. Европейските дървета в цялото си разнообразие са източник на храна и място за живот на безброй видове животни, като птици и катерици. Те също играят ключова роля за икономиката", каза Крейг Хилтън-Тейлър, ръководител на звеното за „Червена книга на IUCN”.

Около 58% от ендемичните за Европа дървета са изложени на риск от изчезване, а от тези, които растат на континента, но не са ендемични за него, могат да изчезнат около 42%.

Едни от най-застрашените са кестените и близо 200 вида кестенови дървета – броят им в Европа намалява скоростно. 

По думите на Люк Бас – директор на европейския офис на организацията, основен фактор за намаляване на популацията на тези видове е човешката дейност, която включва разрастването на градовете и обезлесяването.

"Това проучване показва критичната ситуация на много видове дървета, за които често просто не се мисли. Но те представляват основата на европейската екосистема и правят нашата планета здрава", коментира още Люк Бас.

Прочетете също и:

Кестените премахват лошата енергия