На 16 юли се навършват точно 50 години от на мисията "Аполо-11" към Луната и нашият естествен спътник днес ще ни предостави частично затъмнение.

Явлението ще може да се наблюдава от Африка, голяма част от Европа и Азия, източните райони на Южна Америка и от Западна Австралия. 

Лунно затъмнение е астрономическо явление, при което видимият образ на Луната се закрива напълно или частично от сянката на Земята. За да се случи, е необходимо Слънцето, Земята и Луната да са почти на една линия, в тази последователност.

Днес Луната няма да попада изцяло под сянката на Земята, затова затъмнението ще е частично, а утре близо 60% от видимата повърхност на Луната ще бъде закрита от сянката на планетата ни.

Затъмнението ще започне на 16 юли в 23:01 часа българско време, а неговият пик ще бъде в 00:30 часа. Очаква се да приключи в 1:59 часа на 17 юли, а през цялото време ще можем да го наблюдаваме с невъоръжено око.

По време на затъмнението Луната ще е във фаза пълнолуние, която ще настъпи на 17 юли в 00:37 часа, и ще се намира в знака "Козорог". Астролозите съветват да преосмислим подхода си в материалния свят.

Прочетете също и:

Ще видим последната Кървава Луна до 2022 г.

Изкуствена луна ще надвисне над Чънду

Супер Луна в Португалия