Министърът на околната среда и водите Нено Димов подписа договори за подобряване, поддържане и възстановяване на типове природни местообитания и видове в природни паркове „Витоша“, „Рилски манастир“ и „Врачански Балкан“.

Средствата по проектите за трите природни парка, осигурени от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“, са близо 1,5 млн. лв. Министър Димов подписа и договор за изграждане на компостираща инсталация за общините Чипровци и Георги Дамяново, съобщиха от МОСВ.

С изпълнението на проекта за ПП „Витоша“ ще се доразвие природозащитното състояние на торфищните комплекси чрез подобряване на водния режим и изграждане на специализирана инфраструктура за намаляване на антропогенния натиск.

Проектът за ПП „Рилски манастир“ предвижда мерки за подобряване на местообитание „Хидрофилни съобщества от високи треви в равнините и в планинския до алпийския пояс“ и състоянието на животински видове с цел увеличаване на техните популации.

Ще бъде изградена площадка за подхранване на хищните птици, с което ще се предотврати отравянето на видовете скален орел, черен лешояд и кръстат орел.

ПП „Врачански Балкан“ ще изпълнява дейности за подобряване природозащитното състояние на природни местообитания и видове от мрежата „Натура 2000“. Проектът предвижда мерки за увеличаване популацията на 3 вида птици.

Договорът за общините Чипровци и Георги Дамяново е за изграждане на съоръжение за преработка биoразградими отпадъци, образувани на територията на двете общини.

С това подписване договорите по приоритетна ос 2 „Отпадъци“ на ОПОС 2014-2020 г. стават 24 на брой, на обща стойност на безвъзмездната помощ 209,2 млн. лв.