В Апенините в централната част на Италия живеят по-малко от 50 мечки, често описвани и като самостоятелен подвид. Територията, която обитават, се смалява все повече.

Повечето от мечките живеят в националния парк "Абруцо", където са защитени. Паркът е заобиколен от населени места и мечките понякога навлизат в тях. Малката територия означава по-малко естествени хранителни ресурси за мечките, затове се налага те да търсят храна на други места.

Горските рейнджъри са повикани в село Скано – на границата с националния парк, тъй като мечка е нападнала курник. Рейнджърите трябва да я открият бързо, преди да е нанесла големи щети. Нужна е цяла нощ, за да могат рейнджърите да отведат мечката към планината, където ще бъде в безопасност.

Атаките на мечки, които търсят храна в района, не са необичайни. Кафявата апенинска мечка очевидно има нужда от повече пространство, за да намери храна, партньори и подходящи територии.

При толкова малко оцелели екземпляри бъдещето на този уникален подвид е в ръцете на отдадени на каузата експерти.

Марио Чипелоне, който оглавява амбициозната програма "Да върнем дивото на Апенините" споделя: "Ако изгубим мечките, ние не губим просто един животински вид, а губим истинския символ на тази земя".

Освен да защитава мечките, програмата се опитва да свърже изолирани части от тяхната територия и да открие начин мечки и хора да заживеят заедно.