Скоро ще има промени за ограничаване на трафика при мръсен въздух, като се предвижда въвеждане на пет екологични групи. Категорията на автомобила ще се определя по време на годишния технически преглед, а данните ще бъдат въвеждани в онлайн системата на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“.

На предното стъкло на колите ще бъде поставян стикер, който може да се разчита дистанционно, съобщи за „Дарик“ директорът на Агенцията Бойко Рановски.

Общините ще са тези, които ще избират обхвата на ограниченията за движение, а Столична община вече е предприела стъпки за оборудване с необходимата техника за разчитане на стикерите. Когато няма такива четци, проверката ще се извършва от контролните органи.

Когато въздухът е със завишени стойности на фини прахови частици, движението на неекологичните автомобили ще бъде ограничавано. Това е целта на промените в Наредбата за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства.

„В пунктовете за технически прегледи ще се въвеждат данни за емисиите за всяко конкретно превозно средство, ще бъде издаван и екологичен стикер. Когато общината реши, че въвежда забрана за превозни средства, примерно до Евро 4, всички останали, които притежават екологична категория Евро 5, Евро 6, те ще влязат в съответните групи - четвърта, пета - или електрическите превозни средства, и за тях тази забрана няма да важи.“, коментира Рановски.

Автомобилите, които замърсяват най-много, ще попаднат в първа и втора екологична група.

„Тези автомобили, които са Евро 0, Евро 1, Евро 2, които замърсяват най-много атмосферния въздух. Тези, които са във високите степени - 5-та, 6-та, по-нови автомобили, които по-малко замърсяват. Това какво ограничение ще въведе дадената община зависи от общината“, обяснява той.

Автомобилите, които са само с електродвигатели, както и тези с водородна горивна клетка ще бъдат категоризирани в пета екологична категория.

Екогрупата на всички МПС, които са с газови уредби на метан и пропан-бутан, ще бъде определяна при включен двигател. Това означава, че при изправна уредба, ще попаднат в по-висока група. Всяка година екологичната категория ще се определя наново при ГТП.

„Това, което ще се въведе в стикера, е един чип с необходимата информация за превозното средство, за разчитане на екологичната категория. Целта е да се въведат технически средства, които автоматично да четат съответната екологична категория, а другият начин за контрол е служители, които имат правомощия за контрол по закона за движението, и стикерът, който ще бъде на конкретния автомобил, да контролират влизането на автомобили, за които важи забраната.“ 

Промените в Наредбата за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства са публикувани на портала strategy.bg за обществено обсъждане, което приключва на 13 май т.г.

Прочетете също и:

Мръсният въздух е по-смъртоносен от цигарите

България е първа по смъртност заради мръсен въздух

Замърсеният въздух влияе на интелекта