Ще се радваме ли на топла пролет

До смяната на сезона става по-малко от месец

До пролетта остава по-малко от месец, а климатологът проф. Георги Рачев вече е готов да ни отговори на въпроса дали тя ще е студена и дъждовна или топла и суха.

„Очаква се още днес температурите в районите, които обичайно са чувствителни, рязко да се повишат. В София температурата ще достигне 10-11 градуса. В понеделник ще има повече вятър, но пак ще се задържи топло”, каза той пред Никол Станкулова през тази неделя.

Климатологът припомня, че е обичайно времето през февруари да е студено, но въпреки това изпращаме една сравнително топла зима.

„Обикновено абсолютните максимални температури през март са по-високи от тези през април”, добави проф. Рачев.

Още тази сряда ще има рязка промяна на времето, а в четвъртък живакът в термометрите значително ще се повиши, като се очакват температури около и над 15 градуса. Според Рачев е вероятно да има снеговалежи, но все още не може да се прогнозира кога.

„В края на месец март, ако прогнозите се запазят такива, каквито са сега, гарантирам, че ще има валежи и в язовир „Студена” например ще има минимум 6 млн.куб. метра вода”, коментира професорът.

Също така според него по време на целия юни и първата половина на юли температурите ще са по високи от обичайните, а количествата валежи ще са нормални.