Десет процента от електричеството в света се произвежда от ядрена енергия – голямото предимство в случая е, че почти не се отделят парникови газове. Светът ще се нуждае от все повече от електричество, но в същото време е ясно, че изкопаемите горива генерират много въглероден диоксид. Учените са раздвоени по въпроса дали ядрената енергия би забавила климатичните промени, съобщават информационните агенции.

В сравнение с въглищата, природния газ и дори слънчевата енергия изпусканите парникови газове при жизнения цикъл на ядрената енергия са много по-малко. За Фатих Бирол – изпълнителен директор на Международната агенция по енергетика, "всяко нещо, което води до намаляване на емисиите, е добро".

Експертите от Междуправителствения панел по климатичните изменения към ООН, разработили повечето планове за ограничаване на затоплянето на планетата до 1,5°C, обръщат все по-голямо внимание на ядрената енергия като възможност за забавяне на скоростта на климатичните промени.

 


Централна тема на конференцията за климата през ноември в Глазгоу ще бъде постигането на въглеродна неутралност до средата на века – задача, която е нерешима без използването на ядрена енергия.

Факт е, че много държави планират да започнат да използват ядрена енергия като чист енергиен източник. Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) обяви прогнозата си, че до 2050 г. очаква удвояване на броя на атомните централи. Китай е държавата с най-много нови атомни реактори.

От друга страна обаче, след аварията в в ядрената централа "Фукушима" през 2011 г. за специалистите е ясно, че бъдещата употреба на ядрената енергия може да се натъкне на ограничения, наложени от общественото мнение. Става дума за риска от аварии и нерешения проблем със складирането на ядрените отпадъци.

Германия има програма за постепенен отказ от ядрена енергия, но за Полша и Чехия тя е начин за преодоляване на зависимостта от въглищата.

Противниците на ядрената енергия посочват нарастващите разходи за големите ядрени проекти в сравнение с намаляващите разходи, свързани с възобновяемите източници на енергия.

 


Ядрената индустрия обаче търпи развитие –  разработени са малки модулни реактори с по-просто устройство. Те се произвеждат серийно и вероятността от аварии е много по-малка отколкото при големите реактори.

Досега само Русия използва тази технология въпреки проявения интерес от няколко държави.