От метеорологична гледна точка празничните дни ще бъдат спокойни. Това каза в студиото на „Здравей, България” климатологът Симеон Матев.

Той предупреди да бъдем по-внимателни на местата с мъгли. По празниците сутрешните температури ще са под нулата, а леко повишаване на градусите се очаква в следобедните часове.

„Предстои поредният топъл период в нашата страна. Очаква се температурите да са с 12 градуса над нормата, която ако в този период е около 0 градуса, очакваните температури през следващите 36 часа ще са около 12-13 градуса”, посочи той.

Климатологът прогнозира застудяване в началото на новата седмица.

 „Следващата седмица обаче валежи от сняг са малко вероятни. Коледа отново ще бъде по-топла от обичайното. Няма да имаме температури от минус 20 градуса. Със сигурност и снеговалежи няма да има”, категоричен е той.

През предстоящия уикенд Балканите ще попаднат в зона с ниско атмосферно налягане. Преобладаващите валежи ще са локални, краткотрайни и не особено значителни.

В събота над почти цялата страна ще бъде облачно още от сутринта. В хода на деня ще превали дъжд в отделни райони на Западна и Северна България. По планините и по северните планински склонове ще духа осезаем югозападен вятър, с който температурите ще се задържат по-високи от нормалните за сезона.

Там, където има снежна покривка, тя ще продължи да се топи. Температурите рано сутринта ще са в широк диапазон – от 2-3 градуса на северозапад до 13-14 на югоизток. През деня термометрите ще се движат между 7-8 градуса на северозапад до почти 20 градуса в югоизтока.

Привечер в събота атмосферната циркулация ще се промени с преминаването на студен атмосферен фронт. Вятърът ще се обърне от запад-северозапад, а температурите ще тръгнат надолу.

В неделя на северозапад облачността ще се разкъсва. Валежи от дъжд ще има тук-там в Южна България, с по-голяма вероятност в югоизтока. В хода на деня в Западна и Централна България вятърът ще намалява, но ще остане хладно. Сутринта температурите ще са от 3 до 8 градуса, следобед – между 5 и 10 с по-високи стойности на югоизток.

От понеделник до сряда слънцето ще е щедро, но студени въздушни маси ще задържат температурите близки до обичайните – сутрин между 0 и минус 5 градуса, следобед – до към 5-6 градуса. Повече облаци през периода ще има в югоизтока, като не е изключено в някои точки на Странджа, Сакар и Източните Родопи да прехвърчи сняг.

От средата на седмицата до Коледа ще има условия за по-гъсти и трайни мъгли с температурни инверсии в ниските райони на страната. Облачността ще е променлива в четвъртък и петък, но без валежи. Ще нахлува по-топъл въздух и на Бъдни вечер и Коледа времето ще е с повече слънце, а преобладаващите дневни температури ще са между 10 и 15-16 градуса.

Повече гледайте във видеото.