Топлата вълна, обхванала почти цяла Европа, ще засегне и Балканския полуостров. След валежите у нас през последните дни, лятото постепенно ще се върне към своя августовски ритъм.

На Успение Богородично в понеделник облачността в много райони на страната вече е разкъсана. Облачно със затихващи превалявания в часовете до обяд ще остане в централните и източните части на Дунавската равнина. Следобед обаче, условия за локални гръмотевични бури с валежи ще има в Централна и Източна България.

Температурите в топлата част на денонощието ще са от 26 до 32 градуса, по морето – от 24 до 27 градуса, по планините – между 14 и 22 градуса спрямо надморското равнище.

Атмосферата ще запази своята нестабилност и във вторник, отново с предпоставки за следобедни летни превалявания. Температурите обаче ще продължат да се повишават към нива около и над 30 градуса. Кулминацията на топлата вълна ще е към края на седмицата със стойности на термометрите над 35 градуса в традиционно горещите точки на страната.

Предстоящите почивни дни ще са белязани от преминаването на пореден студен атмосферен фронт. В дните от 20 до 23 август ще има летни бури, които ще се развиват в часовете следобед и вечерта. Те ще са локални с краткотраен, на моменти интензивен валежи и гръмотевици с предпоставки за усилване на вятъра, и за градушки.

Проникващият по-хладен въздух ще влияе на времето у нас почти до края на последната пълна седмица на август, но захлаждане ще се усеща предимно в западната половина на страната. Прогнозите са да изпратим месеца със слънце и традиционни за тази част от годината температури.