Щетите от наводненията: как се възстановяват пострадалите

Костинбродското село Петърч е едно от най-засегнатите

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Комисии описват щетите, за да бъде отпусната помощ от държавата за пострадалите от наводненията в страната. В Петърч, където водата заля десетки къщи, са подадени над 80 молби за обезщетения, предава NOVA.

В дома на Евелина Славчева водата е била на метри от входа на къщата. Семейството ѝ е едно от най-тежко пострадалите от наводненията в Петърч. Залети са техника и машини в гаража, както и семейният автомобил. Комисия от общината е констатирала и описала на място щетите.

„Всички, които са подали заявление за описване на щетите, са около 80-100. Всичко по закон е направено, сега чакаме решението”, заяви кметът на Петърч Борислав Борисов.

„В момента обработваме документите и ги изпращаме на междуведомствената комисия. Който е подал документи, ще получи обезщетение. Благодарим на правителството за средствата, които ни отпусна, за да изградим диги по реките. Експертите са на терен, надяваме се максимално бързо да изградим диги и да се справим с компрометираните места”, обясни зам.-кметът на община Костинброд Александър Ненов.

От община Костинброд обясниха, че пострадалите от наводненията ще бъдат обезщетени в най-кратки срокове. Какъв ще бъде размерът на помощта, ще решава комисията, която описва щетите.