Сибирските тигри

Всеки от тях тежи над 300 кг и е с дължина 3 метра

Сибирскит тигри са най-едрите  представители на семейство котки на планетата. На свобода живеят по-малко от 500 сибирски тигъра, от които 400 обитават руските брезови гори, а останалите стотина са пръснати в източен Китай и северна Корея.

Сибирските тигри живеят в много по-студени райони от останалите видове тигри. Температурите там могат са паднат до -40  градуса, но животните са се адаптирали към суровите условия. 

Козината им е по-дълга и гъста от тази на суматранските и бенгалските тигри, които живеят при по-топъл климат, което се оказва безценно предимство за котки, които прекарват почти 8 месеца в снега.

През по-топлите месеци широките ивици по козината служат за маскировка. При смяна на сезона бледооранжевата козина позволява на сибирските тигри да останат невидими в гората. През зимата пък бялата окраска на стомаха и гърдите ги скрива от погледа. 

Сибирските тигри ловуват денонощно. Очите им имат светлоотразителен слой, който увеличава постъпващата светлина, прави предметите по-ярки и осигурява 6 пъти по-добро нощно виждане от човешкото. Това позволява на сибирските тигри да дебнат плячката си дори и през нощта, въпреки че не са нощни животни.

Кучешките им зъби са дълги 7,5 см и въпреки че са едни от най-дългите сред хищниците, при лов е успешен едва един от десет опита. Затова, когато успее да хване плячка, тигърът изяжда наведнъж 27 кг месо.

Прочетете и:

Защо тигрите са оранжеви

29 юли е Международен ден на тигъра