Земетресение с магнитуд 4,6 по Рихтер разлюля района на Пловдив, съобщава Европейският сеизмологичен център. Според БАН силата е 4,7 по Рихтер.

Епицентърът е бил на 17 км югоизточно от Пловдив, 3 км североизточно от Асеновград и на 146 км от София. Дълбочината на труса, регистриран в 15:26 часа, е 10 км.

Жители на града под тепетата излязоха по улиците. Евакуирани са училища и общински служители. Земетресението беше усетено и в столицата.

Към този момент в Оперативния център на РДПБЗН няма получени сигнали за нанесени щети. Два пожарни автомобила от Асеновград превантивно ще извършат обход на основни улици и булеварди в града. 

„Няма сигнали за пострадали граждани или щети. Имало е два труса. Вторият е с магнитуд 2,1 по Рихтер”, коментира комисар Георги Мандараков. Малко след 16 ч. е регистриран още един вторичен трус със сила 3,2 по Рихтер.

„Земетресението е на 5 км дълбочина. Усетено е на територията на цялата страна. Възможно е да има увреждания по сградите близо до епицентъра. Ще очакваме вторични по-слаби трусове”, обясни сеизмологът доц. Ирена Александрова.