Земетресение е регистрирано в близост до Пловдив около 20:24 ч. в понеделник. То е било с магнитуд 4,3 по скалата на Рихтер и дълбочина 5 км, според данните на Националния институт по геофизика, геодезия и география – БАН.

Епицентърът му е бил на 5 км от Асеновград, на 15 км от Пловдив и на 150 км от София.

По предварителна информация земетресението е усетено в градовете Асеновград, Садово и Пловдив и в района на Астрономическата обсерватория „Рожен“, съобщават от МВР.

Жители на Пловдив и региона споделят, че трусът е бил силен. Не се съобщава за ранени или материални щети.

Последвали са 17 вторични труса, като се очаква афтършоковата серия да продължи и в следващите дни. Голяма част от тях не са усетени от хората, защото са били със сила около 2. Това каза в ефира на „Твоят ден“ по NOVA NEWS сеизмологът от БАН Пламена Райкова.

Според нея случилото се не е необичайно за Пловдивско.

„Районът е сеизмичен. През 1928 г. там е имало трус с магнитуд 7,1. В последните години пък наблюдавахме няколко земетресения със сила между 4 и 5 по Рихтер“, посочи тя.

Сеизмологът призова хората да изчакат да мине основното земетресение, а след това да напуснат сградата, в която се намират.

„Не бива да използват асансьора. Ако са много нависоко, да се подпрат на стабилна стена, за да не бъдат затиснати от тежки предмети. Най-вече трябва да запазят спокойствие“, каза още доц. Райкова.

Целия разговор гледайте във видеото.