Тези дни световните медии публикуваха съобщения за появата на сини китове край бреговете на Испания.

През 2017 г. морският биолог Бруно Диас забелязва първия син кит край бреговете на областта Галисия. През 2018 г. и 2019 г. са забелязани други два кита; през 2020 г. същите китове отново се появяват. Само преди няколко дни друг син кит се е появил край островите Сиес.

Според морския биолог китовете в този район са били преследвани до такава степен, че видът е бил застрашен от изчезване. Затова е странно връщането им точно там. От друга страна,  Испания забрани лова на китове през 1986 г. и може би забраната дава резултати.

Специалистите обаче са скептични дали връщането на китовете се дължи на ефекта от забраната на улова им или по-скоро е следствие от климатичните промени. Китовете никога не преминават южно от екватора и ако глобалното затопляне измества тази линия на север, хабитатът им ще намалее.

Възможно е китовете да са се завърнали край Галисия заради родова памет – установено е, че миграцията на сините китове се ръководи от спомени, а не от условията на околната среда. Някои учени смятат, че родовата памет съществува при много видове и е ключова за оцеляването им.

Прочетете и:

Синият кит е най-голямото животно на Земята

Сив кит се появи край бреговете на Италия

Плува ли кит в Темза