В петък е обявен жълт код за силен вятър в 22 области на страна. Предупреждение за снеговалежи е в сила за 6 области.

Силен вятър се очаква в областите Видин, Враца, Монтана, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Бургас, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Хасково, Пловдив, Кърджали, Смолян, Пазарджик, София област и град, Благоевград, Кюстендил и Перник.

В тези райони вятърът ще е силен от северозапад със скорост между 14 и 19 м/сек и пориви до 25 м/сек.

Жълт код за сняг и вятър е в сила за бластите Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна. Там има условия за виелици и снегонавявания.

Валежите над страната постепенно ще спират и в петък ще е преобладаващо слънчево. Минималните температури ще са от -8 до -3 градуса, а максималните ще достигат до 3 градуса.

Облачността над планините ще намалява от запад. Валежите до обяд ще спрат, а вятърът ще е силен и бурен от северозапад. Максималните температури на 1200 метра ще са около -5 градуса, а на 2000 ще са около -12.

По Черноморието валежите от дъжд също ще спират постепенно до обяд. След пладне облачността ще се разкъсва и намалява. Ще духа умерен до силен вятър от северозапад, а максималните температури ще са между 0 и 3 градуса. Вълнението на морето ще е 2-3 бала, а температурата на морската вода ще бъде около 9 градуса.

Още за времето:

Минус 23 градуса в Шотландия

Москва се готви за рекордни количества сняг

Ла Ниня достигна пика си