Цяла нощ продължи отводняването на сгради след пороя в Карлово и Сопот. Дъждът започна в ранния следобед в понеделник, като само за минути наводни десетки улици и къщи.

Сред най-пострадалите от пороя сгради е Професионалната гимназия по транспорт в Карлово. Залети са няколко къщи по ул. „Яне Сандански” в града. Водата е завлякла няколко коли и човек, който е леко ранен, без опасност за живота.

В Карлово е обявено частично бедствено положение. Шестима души са били евакуирани в понеделник. Зам.-кмета на града съобщи, че към момента няма информация за други бедстващи хора.

„През целия ден ще предприемем действия с почистване на основните наноси, които са в засегнатия район. Подготвили сме два екипа”, обясни Антон Минев.

Наводнени са над 20 къщи. Подадени са 40 сигнала до пожарната. Тази сутрин на място е пристигнал и екип на БЧК-Пловдив, който ще направи оценка на нуждите и щетите.

„Имаме готовност да окажем хуманитарна помощ на пострадали хора. По-късно ще пристигнат на място и психолози. Виждаме, че много хора преживяха силен стрес. През целия ден екипът на БЧК остава тук”, каза Таня Георгиева, директор на БЧК-Пловдив.

При първоначалния оглед на гимназията са отчетени множество щети – отнесени огради и залят корпус с два нови чисти кабинета. Класните стаи на партера на учебното заведение също са в лошо състояние, обясни директорът на гимназията Стефан Филчев.

Той изрази надежда, че освен доброволците, в подпомагането за възстановяване на училището ще се включи и държавата. По думите му кметът на София Йорданка Фандъкова ще окаже подкрепа.

Според зам.-кмета на община Карлово Николай Цветков пораженията са големи и са из целия град.

„Има много разрушена инфраструктура. Валежът беше много интензивен, над 80 л/кв метър. Ще кандидатстваме в Комисията по бедствия аварии, за да оценят щетите и да започнем възстановяване с помощ от държавата“, обясни той.

Георги Карадимов, чийто магазин е пострадал от пороя, сподели пред NOVA, че водата е минала като вълна през склада му.

„Спряхме тока и едва успяхме да избягаме в микробуса от силната вълна. Вратата се счупи в мен докато излизах. Почти до ключалката на буса имаше вода. Пожарната ни измъкна”, разказа той.

Прочетете също и:

За 24 часа: 120 000 мълнии са паднали в Югоизточна Европа

Над 30 см вода заля ГКПП „Капитан Андреево"

Мълния отне живота на двама души в Брезнишко