Учени от института Националния научен център във Франция и Университета на Саутхемптън във Великобритания предполагат, че започва период на екстремни горещини, който ще продължи поне до 2022 г.

Специалистите са разработили нов математически модел, който предвижда вариациите на средната глобална температура. Той потвърждава предишни концепции, че парниковият ефект води до периодично повишаване на температурите.

В началото на XXI век е отчетен известен застой на глобалното затопляне. Петте най-горещи години в историята обаче са измерени само в периода от 2010 г. досега. Според учените колко гореща е дадена година не играе особен фактор в това колко ще е топла следващата.

Новият модел е приложен на симулации на климата през XX и XXI век. Той показва, че една причина за по-горещите години е по-малкото количество интензивни студени климатични събития. 

Новите прогнози на учените показват, че през следващото десетилетие има по-малка вероятност за подобни събития. Това ще доведе до по-топли години от първоначално очакваното.