До края на деня в петък над западната половина на страната времето ще бъде предимно ясно, а в източната – облачно, със слаби превалявания от дъжд.

В събота в Западна и Централна България ще остане слънчево, почти безветрено и сравнително топло, с максимални температури между 10 и 15 градуса. В източните части ще е предимно облачно, като в отделни райони не са изключени превалявания. Вятърът ще е слаб до умерен със северна компонента.

В неделя облаците над цялата страна ще се увеличат и на места ще превали слаб дъжд. Температурите ще останат без съществена промяна.

„Валежите във втория ден от уикенда ще бъдат в западната част от страната. Температурите през почивните дни няма да са по-различни от днешните“, каза Анастасия Стойчева от НИМХ в „Твоят ден” по NOVA NEWS.

По думите на синоптика през следващата седмица облачността ще е по-често значителна, в началото ще има и слаби валежи от дъжд, а на височина над 1800 метра – от сняг. Към средата на следващата седмица ще започне затопляне.

Стойчева коментира и проблема с финансирането на НИМХ.

„Бюджетът ни не беше актуализиран нито за 2023 г., нито за 2024 г. Недостигът е около 4 млн. лева. Би трябвало да гледат на нас като на научна организация с големи отговорности. Настояваме да не ни забравят. До ден-днешен трябва да напомняме за себе си, а други научни организации получиха актуализации. Няма официални преговори с властта. Говорим си за финансиране само по отношение на различни проекти. Така няма как да привличаме млади хора. Надяваме се до началото на март да имаме добри новини за повече финансиране“, каза Стойчева.

Още за времето:

Регистрирано е земетресение край Пловдив

Учени: Екстремно високите температури може да убият пет пъти повече хора до 2050 г.

Рискът от лавини в планините остава висок

 

Източник: NOVA NEWS, БТА