В края на тази седмица непостоянното майско време ще ни предложи „прозорец“ с по-малко облаци и валежи, и с повече слънце.

В петък светлата част на деня ще е с променлива облачност, по-значителна в Североизтока и с повече разкъсвания в централните и западните райони. Призори видимостта в някои ниски райони ще е понижена.

Валежите са малко вероятни – ако ги има, ще са кратки и локални превалявания в източната половина на страната. Ще духа източен вятър, който ще задържа усещането за прохладно време най-вече в източните райони.

Дневните температури ще са между 18 и 23 градуса.

Почивните дни ще започнат с тихо време и сутрешни пролетни мъгли в низините, котловините и покрай водоемите. През деня в събота ще е преобладаващо слънчево с минимални следобедни смущения. На изолирани места около планините в западната половина на страната следобед и вечерта не е изключено да прегърми и превали „на облак“.

Дневните температури ще се повишат и ще се движат между 20 и 25 градуса с най-високи стойности в Дунавската равнина и по долината на река Струма.

В последния ден на седмицата ще остане топло с дневни температури до 26-27 градуса в Северна и Югоизточна България. Облачността в неделя в западните и централните райони бързо ще се увеличи.

Следобед и вечерта ще има условия за локални гръмотевични бури с кратък, интензивен валеж и градушки. В масивите на Западна България и районите около тях процесите ще са по-мощни.

В седмицата на масовите балове и Празника на Светите братя Кирил и Методий времето ще остане неустойчиво. Валежите ще са предимно следобедни, временно интензивни, с гръмотевици и потенциал за градушка.

От понеделник до сряда процесите ще са на повече места в Западна България, след това – на изток. Дневните температури ще останат относително високи – със стойности в някои от дните до 28-29 градуса.