Този декември ще бъде изпълнен с впечатляващи небесни явления. Ще станем свидетели на слънчево затъмнение и два метеорни потока - Джеминиди и Урсиди. 

Пълно затъмнение на Слънцето ще има на 14 декември. Максималната продължителност на пълната фаза ще е 2 минути и 10 секунди, а общото времетраене на затъмнението ще бъде 130 минути.

Сянката на Луната ще навлезе на Земята в 16:32 часа българско време в централната зона на Тихия океан, близо до Маркизките острови. Постепенно лунната сянка ще се измести в източна посока, увеличавайки размера си. После ще прекоси източната част на Тихия океан и в 18:00 часа ще навлезе в Южна Америка в Чили. 

Сянката ще продължава да се движи на изток, а след това ще пресече Андите и ще попадне в Аржентина. В 18:13 часа ще настъпи най-голямата фаза на затъмнението, при която височината на Слънцето над хоризонта и продължителността на фазата ще достигнат максимум.

Освен пълно слънчево затъмнение, през този месец ще видим и два метеорни потока. Първият носи името Джеминиди и неговият пик ще е през нощта на 15 декември.

Метеорният поток Урсис ще достигне своя максимум на 23 декември.

Прочетете и:

Времето през декември