За пореден ден сметището край Дупница продължава да гори. То се разпали миналия петък и над целия регион надвиснаха гъсти кълба дим, съпроводени с неприятна миризма. Прокуратурата образува досъдебно производство, целта на което е да се разбере има ли виновен за горящото сметище.

Според последните данни от мобилната станция, която работи в района на горящото сметище, няма замърсяване на въздуха край Дупница. Нивото на фините прахови частици е малко под средната норма

"Бърз начин за справяне с такъв тип проблеми няма, поради спецификата на терена на депото. Не е имало възможност за уплътняване на отпадъка, което с течение на годините създава язви, от които се образува т.нар. сметищен газ. Този сметищен газ много лесно се възпламенява, поради което е много трудно да се каже, колко бързо би могъл да се овладее и такъв процес и дали във времето не би могъл да се повтори отново", заяви за NOVA Ели Подгорска, директор на Дирекция „Околна среда“.

Скритият метан в сметището ще бъде и голямото предизвикателство по време на рекултивацията, която трябва да започне след по-малко от месец.

"Има заложено изграждане на така наречените газови кладенци, чиято цел е точно да се улавя този газ и да се изгаря контролирано", подчерта Подгорска.

От общината категорично заявиха, че в момента сметището не се използва, а отпадъците, генерирани в Дупница ежедневно се извозват до квартал Филиповци в столицата.

Гледайте видеото за повече информация.

Прочетете и:

Температури до 40 градуса във вторник

Опасност от възникване на пожари у нас