Най-малко 227 души са загинали вследствие на силно земетресение в Хаити, предават световните медии, цитирани от NOVA. Стотици хора с ранени или безследно изчезнали, добавиха от ведомството.

Тази събота трус със сила 7.2 по Рихтер разтърси острова. Последва предупреждение за цунами, което по-късно беше отменено.

 

 

Земетресението е регистрирано в 8:29 ч. местно време (12:29 ч. по Гринуич) на 12 км от град Сен Луи дю сюд, разположен на около 160 км от столицата Порт о Пренс, по данни на Американския геофизичен институт.

Вече е потвърдена смъртта на най-малко 227 души, съобщи на пресконференция Джери Чандлър, директор на хаитянската Гражданска защита.

 

 

"Правителството реши тази сутрин да обяви извънредно положение за един месец", заяви премиерът Ариел Анри, като призова жителите на Хаити към солидарност и да не се поддават на паниката.

Очаква се в идните часове той да посети мястото на драмата заедно с компетентните власти, за да направи цялостна оценка на ситуацията.

Има потенциал земетресението, унищожило множество сгради, да се окаже по-голямо и с разположен по-близко до повърхността (на 10 км) от това с магнитуд 7, разтърсило Хаити преди 11 години, отбелязва Ройтерс. През 2010 г. загинаха десетки хиляди.

Според очевидци обаче причинените материални щети са по-малки, което означава, че и жертвите вероятно ще са по-малобройни.