Голяма снежна буря доведе до хаос в Нидерландия. Блокирани са железопътния трафик и магистралите. Снеговалежите засегнаха и железопътните услуги.

Зимните условия са толкова тежки, че властите бяха принудени да затворят всички центрове за изследване за коронавирус. В сила е червен код за опасно силен вятър с пориви до 90 км/ч.

 

 

Снежната покривка в страната достига от 10 до 30 см на места. През уикенда са регистрирани 85 пътнотранспортни произшествия.

Отрицателите температури в Нидерландия ще се задържат поне още седмица. Очаква се известните канали в градовете да замръзнат и да се превърнат в ледени пързалки.

 

 

В Германия най-много поражения има в провинция Северен Рейн-Вестфалия, която е най-гъсто населената в страната. През изминалия уикенд там са се случили 222 катастрофи.

Очаква се снеговалежите да продължат в и много части снежната покривка да надвишава 40 см.

В същото време в Южна Германия се радваха на меко време с пролетни температури. Необичайната разлика в метеорологичните условия се дължи на полярен вихър, който пренася студен въздух от Арктика към Северна Германия, докато фронт с ниско атмосферно налягане носи влажно, топло време от югозапад.