В течение на 50 г. периодът, през който всяка зима в Алпите има снежна покривка на височина 2000 м, е намалял с почти един месец – това показват резултатите от уникално проучване на планинския масив, цитирано от информационните агенции.

Тези резултати потвърждават предишни проучвания на снежната покривка в Алпите, направени на местно ниво. Сега вече специалистите разполагат с общ анализ за целия масив. За да създадат единна база данни, учените са събрали и стандартизирали данните от 2000 метеорологични станции в шест държави – Италия, Франция, Германия, Австрия, Словения, Швейцария.

Става ясно, че броят на дните между първите снегове през есента и пролетното им топене намалява с около 5 дни на всеки 10 г. на височина на и под 2000 м.

Вече пада по-малко сняг и дебелината на снежната покривка на височина между 1000 и 2000 м също намалява: в северната част на Алпите тя намалява с 2,8 см на десетилетие, а в южната част – с 4,1 см на всеки 10 години.

Изводът на участниците в проучването не е оптимистичен – независимо от усилията за овладяване на климатичните промени, снежната покривска на Алпите ще продължи да намалява.

Още по темата:

Ще загубим ли алпийските ледници

Швейцарските ледници се топят неудържимо