Снежната покривка на прохода Шипка надвишава 25 см. Пътят към върха се почиства и от началото на седмицата преминаващите през прохода се радват на пухкавия бял сняг на върха. 

За поредна година снегът обаче възпрепятства качването на туристи към Паметника на свободата. Възможно ли е да се качва с автомобили към върха и как се обслужва българската светиня през зимния сезон? Отговорът търси репортерът на NOVA Георги Манев:

Според д-р Чавдар Ангелов, директор на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, по традиция, когато падне първият сняг подхода към паметника се затваря.

„Всеки, който се насочва насам през зимните месеци, трябва да е наясно, че може да стигне до него само пеш. Идващите трябва да са добре облечени, подготвени за зимни условия. Следващата седмица ще поставим табели, с които да предупредим туристите“, обясни той и посъветва посетителите да следят профила на музея за информация за бури.

„24 часа в денонощието паметникът се охранява от полиция. В много редки случаи полицаите не успяват да достигнат. Работниците на музея се придвижват пеша, те имат снегоходки, очила, ръкавици. Когато времето е опасно, колегите не се качват. А ние своевременно уведомяваме, че паметникът няма да приема гости“, разкри Ангелов.

По думите му стъпалата към монумента са около 800, около 700 от тях са на прав участък, който при обилна снежна покривка, се превръща в писта за спускане.

Повече по темата вижте във видеото.