Сняг ще вали през новата седмица

Температурите падат осезаемо

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Времето през почивните дни ще е променливо и динамично. В по-голямата част на страната, с изключение на някои отделни райони в Западна България, дневните температури ще останат по-високи от нормалните за сезона

В събота ще е облачно над по-голямата част от страната. Ветровито с по-силни пориви в планините, Южна България, Предбалкана и около крайбрежието. Валежи следобед се очакват само в областите на югозапад.

През нощта и в ранните часове в неделя от югозапад на североизток ще превали в много райони на страната, но най-вече в областите на юг и на изток.

В последния ден от тази седмица слънцето ще се покаже до обяд, но бързо след това облачността отново ще се увеличи покрай развиващ се в Средиземноморието циклон.

В по-късните часове в неделя, през нощта и през деня в понеделник ще бъде облачно и дъждовно. Все още в равнините ще вали дъжд, а снеговалежи се очакват по-високо в планината.

В понеделник вятърът ще се ориентира от северозапад, а с него ще започне захлаждане. Дневните температури във вторник ще са осезаемо по-ниски – между 5 и 10 градуса.

До обяд същия ден валежите в Северна България ще спират. Южно от Стара планина ще остане облачно с превалявания. Вторник следобед облачността ще се разкъса на места до слънчево време, но ще остане ветровито и студено.

С понижаването на температурите вечерта в понеделник до вторник около обяд условия за снеговалежи, освен в планинските райони (Западна и Централна Стара планина, както и масивите на югозапад), ще има по някои високи места в югозападната половина на страната, пише синоптикът Николай Василковски за NOVA.

Около средата на седмицата, в първите дни на декември, валежи не се очакват. Слънцето ще се показва, но ще е ветровито. Дневните температури ще се повишат до към 15-16 градуса в някои райони на Дунавската равнина. Към края на следващата седмица - ново захлаждане с валежи от дъжд и сняг.