Сняг в последната зимна седмица

На 20 март посрещаме астрономическата пролет

До края на астрономическата зима остава една седмица. Пролетта настъпва официално на 20 март вечерта. Времето в този период ще е често променливо, с много слънце, температури около и над 20 градуса, но и краткотрайни студени периоди с потенциал за снеговалежи.

Във вторник времето ще е преобладаващо слънчево, а температурите през деня ще скочат до стойности от 15-16 до 20 градуса.

С преминаването на студен атмосферен фронт в сряда следобед от запад на изток ще започнат валежи от дъжд, които в четвъртък ще обхванат почти цялата страна. Ще се усили северозападният вятър и той ще е със силни студени пориви в Дунавската равнина и западните части на Горнотракийската низина.

Ще се понижат температурите и в сряда вечерта, през нощта и в четвъртък ще има условия за снеговалежи – в планините на Западна и Централна България, по някои високи котловини в Западна България, в Предбалкана и с по-малка вероятност – в Лудогорието.

Снегът ще е тежък и мокър, но ще се топи бързо. Нова снежна покривка до 10-15 см ще се образува само в планините.

В петък ще остане облачно, а по-хладно и ветровито ще бъде в Източна България. Слънцето ще се върне за почивните дни, когато ще е тихо и приветливо, с температури около и над 15 градуса.

Астрономическата пролет (20-21 март) ще настъпи с динамична облачност, без валежи и с подобаващи температури над 15 градуса, а на 22 март те ще скочат до над 20 градуса. Повишена вероятност от краткотрайни пролетни дъждове ще има около 24-25 март и след това – към самия край на месеца.