Снежни бури в Европа блокираха стотици хора в алпийските райони, причиниха отменяне на полети, увеличиха опасността от лавини и оставиха много градове без ток. През изминалата седмица има най-малко 12 души, загинали в инциденти, причинени от лошото време.

Четирима скиори са изчезнали в Норвегия, но издирването им е отложено заради силни снеговалежи и липса на видимост. Предполага се, че са загинали след 300-метровата лавина, която падна миналата седмица близо до северния град Тромсьо.

В Австрия пътищата са блокирани, много райони са без ток заради паднали дървета, които са прекъснали електропроводи, училищата са затворени и покривите на десетки къщи са разрушени.

На 7 януари 11 германски туристи са били спасени от алпийски кабинков лифт, който се намира в близост до Залцбург.

Предупреждение за лавини има в Швейцария, Австрия и Германия. В Хамбург се очаква приливна вълна заради бурния вятър. Почти цяла Германия е обхваната от циклона "Бенямин".

 

 

На летището в Амстердам са отменени 159 полета. В ниско разположените северозападни крайбрежни райони на Холандия има силни ветрове и големи вълни. Специализираните служби проверяват дигите, за да са сигурни, че по тях няма поражения, след като 281 контейнера паднаха миналата седмица от товарен кораб. Някой от тях се разбиха и съдържанието им се носи по водата.

 

 

Движението по десетки пътища в планинските райони е спряно заради високата снежна покривка.

 

 

За обилни снеговалежи и силни ветрове се съобщава днес в Централна Скандинавия. Лошото време е отговорно за спирането на електричеството след снежната буря, връхлетяла Северна Европа на 2 януари. Снеговете нарушиха пътното движение в Словакия. Отменени са полети в столицата Братислава.

В Атина учениците все още са в дървена ваканция заради минусовите температури. Много от планинските пътища в Гърция са затворени. На много от островите в страната е натрупала висока снена покривка. Бежанците, които са настанени в палатков лагер в Северна Гърция, протестираха срещу условията, тъй като температурите са паднали до 20 градуса под нулата.

Прочетете също и:

Силни снеговалежи причиняват затруднения в транспорта в Австрия и Германия

Силни снежни виелици в Гърция