В събота японската космическа сонда "Хаябуса 2" спусна на Земята капсулата с проби от астероида Рюгу. Астероидът се намира на 300 млн. километра от Земята, а космическият апарат тръгна от астероида преди година.

Според Японската агенция за изследване на космическото пространство (ДЖАКСА) капсулата е в идеално състояние. Тя има термичен щит и при навлизането ѝ в атмосферата на 120 км над Земята за кратко е изглеждала като огнено кълбо.

 


На височина 10 км над Земята се е отворил парашут и капсулата се е приземила в изолирания район Вумера в Южна Австралия, откъдето е прибрана от специалистите. Предстои капсулата да бъде транспортирана до Япония, където ще бъде отворена в лаборатория на ДЖАКСА.

 


Пробите, взети под повърхността на астероида Рюгу представляват голям научен интерес, защото са на възраст 4,6 млрд. г. – от зората на Слънчевата система. Учените вярват, че ще открият ценна информация, останала незасегната от космическа радиация, а именно как материалите са разпределени в Слънчевата система и как са свързани с живота на Земята.

Космическата сонда "Хаябуса 2" се връща в космоса за ново изследване – на астероида 1998KY26, до който ще пътува 10 г.

Още по темата:

Японската космическа сонда започна спускане към астероида Рюгу

Сондата "Хаябуса-2" пътува обратно към Земята