Европейският космически апарат "Солар орбитър" ще се доближи максимално до Слънцето на 26 март, съобщават информационните агенции, като цитират съобщение на Европейската космическа агенция. По пътя си към Слънцето сондата ще пресече орбитата на Меркурий от 14 март до 6 април.

Сондата беше изстреляна през февруари 2020 г. и вече се намира на около половината път – около 75 млн. км, между Слънцето и Земята, което позволява на учените да провеждат уникални изследвания.

На 26 март апаратът ще се приближи до звездата на разстояние по-малко от една трета от разстоянието между Земята и Слънцето. Когато "Солар орбитър" доближи Слънцето, едновременно ще заработят всичките десет научни инструмента, инсталирани на борда на сондата. 

 

Целта на учените е да проучат слънчевия вятър и магнитната активност на звездата ни. Получените данни ще бъдат сравнени с наблюдения от други космически кораби, работещи по-близо до Земята.

Една от задачите е да се изследват микроизригванията, които доскоро бяха неизвестни на науката. Експертите възнамеряват да установят дали те влияят по някакъв начин на слънчевия вятър.

Още по темата:

Сондата "Солар орбитър" се доближи до Слънцето