Всеки родител проявява специално внимание към детето си, грижи се и отделя много време на всички негови нужди. Това се отнася не само за грижите, но и за избора на всички онези предмети, които заобикалят бебето. Търсенето на спално бельо за новородени е труден и отговорен процес, тъй като критериите са забележимо различни от това, което е подходящо за възрастни. Малките деца прекарват много време в леглото, сънят е самият период, когато те растат, стават по-силни и набират сила. Правилно подбраният комплект просто осигурява спокоен и здрав сън.

Често родителите купуват детски стоки, ръководени от вкус, практичност и финансова страна на въпроса, като често се доверяват на продукти от промоционална онлайн брошура на някой голям магазин. Има обаче няколко нюанса и трикове, които е полезно да знаете при избора на бельо за бебета.

•           На първо място, обърнете внимание на качеството на тъканта. Материалът трябва да е дишащ, хигроскопичен, устойчив на износване. Не използвайте цветно бельо, ако се оцветява – некачествените багрила могат да причинят алергии.

•           Проверете плътността на тъканта - погледнете през нея към слънцето. Материалът трябва да е равномерен, светлината трябва да прониква равномерно, наличието на драскотини, неравномерни шевове, хлабави нишки, необработени ъгли или ръбове на тъканта е неприемливо.

•           Шевът върху бельото трябва да е двоен, а краищата му трябва да са скрити вътре в продукта. Единичен шев се счита за по-малко практичен.

•           Чаршафът трябва да бъде от едно парче плат - различни разфасовки, зашити заедно, са свързани с обемисти шевове, върху които бебето ще бъде неудобно да спи.

•           Шевът е най-слабата точка на спалното бельо, така че колкото по-малък е шевът, толкова по-добре за продукта.

•           Преди закупуване новите бебешки дрешки трябва да се помиришат, не трябва да имат никакви химически миризми и е най-добре да миришат на текстил.

•           Винаги си струва да оценявате тактилните качества на материала, като в същото време помага да се провери боядисването на повърхността (в някои случаи, след малко триене, боята веднага се отлепва и остава върху пръстите, така че такова бельо не си струва да се купува).

•           Трябва да обърнете внимание на етикетирането на продукта, качествен продукт от доверен производител винаги има всички обозначения, състав и други данни, необходими за разпознаване на характеристиките.

Често трябва да надплащате за известна марка. Дали да купувате стоки от известен производител или не е индивидуален въпрос. Въпреки това, обикновено са популярни продукти, които се отличават не само с високата си цена, но и с много прилично качество.