Девет жирафа бяха спасени от потъващ остров. Кенийски природозащитници успешно преместиха последните два ротшилдови жирафа – Енкарикони и детето ѝ Ноела, от остров Лонгичаро в езерото Баринго на сушата с баржа миналия петък. 

През 2011 г. тези животни са били заселени там с цел да се възстанови популацията им. Островът обаче непрекъснато се смалява заради покачващотот се ниво на водата. Това е и причината в последно време храната да не стига за жирафите.

Операцията по спасяването на животните е започнала още през декември 2020 г. Постепенно те са били преместени един по един и в момента се намират в резерват с площ около 18 кв. км със специално построена баржа.

 

 

Природозащитниците споделят, че са ги примамили там с помощта на манго.

Редкият вид ротшилдови жирафи вече са в безопасност в резервата Руко. Спасителите им се надяват популацията им постепенно да се разраства.

Специалистите смятат, че причината за показването на нивото на водата в езерото Баринго вероятно се дължи на геоложки процеси дълбоко в земните недра

Възможно е също така и непрекъснато увеличаващото се обезлесяване да е довело до натрупването на повече седименти в езерата, което е вероятна причина за промените.