Осъществява се спасителна акция за семейство бедстващи щъркели в казанлъшкото село Хаджидимитрово. Едната от птиците е със счупен клюн. В гнездото имало и пет малки. Жители на селото подават сигнал за спасяването на птиците, предава NOVA.

„Щъркелите се появиха през 2014 година. 2015 г. При една тежка зима, гнездото беше унищожено”, обясни кметът на Хаджидимитрово Сунай Селимов.

За мен и за хората в селото те са част от нас. Ние им помогнахме, защото една буря, още на първата година, им събори гнездото. Направих им стойка”, каза Венци Дуцин.

Именно Венци се свързва със специалистите от спасителния център на „Зелени Балкани“. Веднага е била организирана спасителна акция. Първи от гнездото бяха извадени малките.

„За наше щастие бяха пет малки. Три, от които са доста по-големи от останалите две. Трите почти на 100% ще оцелеят, тъй като състоянието им е добро. Другите две щъркелчета са изцяло обезводнени, много слаби и ще трябва да положим доста усилия за тяхното оцеляване”, поясни д-р Руско Петров от „Зелени Балкани”.

Щъркелът със счупения клюн ще бъде прибран през следващите дни. Очакват го да загуби сили и да спре да лети, за да бъде заловен и да започне лечението му.

„Или ще опитаме да фиксираме клюна на животното, или ще приложим нова ЗD технология, с която ще направим протеза”, поясни Христина Клисурова от „Зелени Балкани”.

Не е ясна причината за това как щъркелът е бил наранен. Хората се надяват, че птиците бързо ще се възстановят и ще се върнат отново в селото.