Днес страната на изгряващото слънце почита паметта на загиналите вследствие на земетресението и цунамито от 11 март 2011 година. На тази дата природните бедствия отнеха живота на над 20 000 души.

Земетресението с магнитуд 9,1 по скалата на Рихтер, което разлюля Япония преди 9 години, е най-силното в историята на страната откакто се води статистика. Трусът е усетен в 14:46 часа местно време. Епицентърът се намирал в Тихия океан на близо 130 км в източна посока от град Сендай и на 373 км североизточно от Токио. Огнището е било на 25 км дълбочина.

Земетресението поражда цунами, което достига 10 метра височина. Приливната вълна залива огромни райони в градовете Сендай и Камаиши, както и много други населени места.

На 13 март, 2 дни след двойният природен катаклизъм, премиерът на Япония Наото Кан го обявява за „най-сериозното изпитание от Втората световна война насам“.

На същата дата след няколкоседмично затишие се активизира и вулканът Шинмоедаке на остров Кюшу, който изригва мощно, изхвърляйки големи количества пепел и скали. Към днешна дата все още не е потвърдено, че изригването е свързано със земетресението.

Днес ще се проведе малка церемония с участието на премиера Шиндзо Абе и членове на правителството в канцеларията на министър-председателя.

Всички мероприятия, които трябваше да се проведат по случай годишнината, са отменени заради коронавируса.