Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ – Пловдив и РИОСВ-Хасково извърши проверка на язовир „Ивайловград“. Това стана по разпореждане на МОСВ в неделя след сигнал на „зелен телефон“ за измиране на риба в акваторията на водното тяло.

Инспекцията установи, че няма замърсяване на водите. При спада на нивото на язовира и поради специфичния му релеф на места се образуват малки плитки участъци, в които остават рибни пасажи. Малките количества вода и ниските нива на кислород са причина за измирането на рибата в тези участъци.

Във връзка с управлението на водите в този язовир, министерството отбелязва, че още в началото на юни министърът на околната среда и водите Асен Личев е разпоредил да отпадне указанието от предходното правителство обемите на язовирите от каскада „Арда“ да се поддържат постоянно при 20% свободен обем от общия завирен обем

"Язовир „Ивайловград“ е част от енергийната система на страната и не е налице приоритетно осигуряване на питейно-битови нужди по Закона за водите. Следва да отчетем и натовареността на енергийната система при високите температури през тези месеци", съобщават от МОСВ.

По темата:

Опасност от екологична катастрофа в язовир „Ивайловград”