Проучване на британски експерти сочи, че броят на заразените с болести като малария и денга, разпространявани от комари, нараства заради климатичните променни. Данните са публикувани в списание "Лансет планетари хелт".

В африкански държави като Судан и Еритрея, както и в Колумбия от 2000 г. е отчетен значителен ръст на заболелите от денга. В началото на века броят им е бил около 505 000, а през 2019 г. се е увеличил до 5,2 милиона.

 

 

Според изследователите увеличаването на парниковите емисии е отговорно за това комарите да стават по-опасни. Причината е, че глобалното затопляне удължава сезнона, по време на който тези насекоми предават болести на хората чрез ухапвания.

Ако средната температура на планетата се повиши с 3,7 градуса до 2100 г., експертите смятат, че ще има значително увеличение на жертвите на болестите, пренасяни от комарите.

 

 

Възможно е още през 2080 г. близо 8 милиарда души да бъдат изложени на риск от заразяване с малария и денга. Това е с 4,7 милиарда повече спрямо периода 1970-1999 г.

Ежегодно от малария умират повече от 400 хиляди души, предимно деца, сочат данни на Световната здравна организация. За лечението на тежката форма на малария има разработена ваксина, но за денгата все още няма лекарство.

Прочетете и:

Разпространяват ли кърлежите и комарите коронавирус

Тези растения гонят комарите

Какво ще стане, ако всички комари изчезнат