Срамежливият самотник

В природата почти не се срещат тапири

Рядкост е да видите тапири в дивата природа. Това е така, защото тези животни са активни нощем и обикновено се срещат само в тропическите гори на Америка и Югоизточна Азия.

Тапирът е сред най-застрашените видове в света.

Хората изсичат горите за дървен материал и разчистват почвата, за да засаждат земеделски култури, като унищожават обиталищата на тапира и на много други животни. Освен от естествените си врагове – тигри и ягуари, тапирите са преследвани и от ловци, които ги убиват за храна.

Въпреки че има някакви прилики с прасето, тапирът всъщност е свързан с коня и носорога.

През нощта той тръгва да търси храна сред гъстата растителност на тропическите гори, като малките винаги следват възрастните.

Храни се с папрат, палмови листа, какао и манго.

Ловът на диви животни с търговска цел е официално забранен в Перу, но тапири и други животни, могат да бъдат намерени за продажба на пазара в Икитос.

Ако човек се огледа на пазара в града, ще открие, че за продан се предлагат много застрашени видове, въпреки че е нелегално.

Гудрун Шперер, активистка за правата на животните, знае кои от тях не трябва да бъдат на пазара.

"Това е от тапир, който е заплашен от изчезване. Трябва да е бил много млад, защото иначе тапирите нарастват на големина – могат да достигнат до 300 кг. Проблемът е, че те не започват да се възпроизвеждат, преди да са навършили 6 или 7 години".

Необходимо е спешно преосмисляне на мерките за защита на тапира в района на Амазонка, преди да е станнало твърде късно.