Среднощна спасителна акция, продължила около 15 часа, бе проведена в Пирин, след като 70-годишен турист пада в един от улеите под връх „Синаница”.

Сигналът е подаден от групата, с която той се е движил. Планинските спасители веднага организирали акция. При преглед било установено, че мъжът е в тежко състояние, с много травми и открити фрактури.

Поредната решаваща намеса на планински спасители е извършена от доброволците в Сандански и Благоевград. Според тях 70-годишният мъж е объркал пътеката. Акцията е проведена при много труден алпийски терен.

„Получихме сигнала към 17:20 ч. и в 23 ч. бяхме при пострадалия. Може да сметнете колко време трябваше този човек да ни чака”, каза Кристиян Урумов от ПСС Сандански за предаването „Здравей, България“ по NOVA.

Времето се разваля и това усложнява акцията. Спасителите казват, че слизането е било тежка задача. Спускането на носилката по терена било възможно само с алпийски способи.

„Когато се наложи, трябва да действаш бързо, да взимаш трудни решения и да се отзовеш при нужда”, каза Ивайло Денишев, ПСС Сандански.

Прочетете и:

Ръст на инцидентите по морето и в планините

Какво да правим при гръмотевична буря в планината

Жена се изкъпа в едно от Рилските езера