Страдаща от глаукома мечка беше оперирана успешно

Животното е един от най-старите обитатели в Парка за танцуващи мечки

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Един от обитателите на Парка за танцуващи мечки в Белица претърпя тежка операция на окото, но ще продължи да живее, съобщиха в предаването "Събуди се“.

Оказа се, че животното страда от глаукома. Заболяването причинявало на мечката непоносими болки, а за да я избавят от това, лекарите обмисляха да я евтанизират. 

Виолета е един от най-старите обитатели в Парка – тя е на 37 години. За нея се полагат огромни грижи, защото е сляпа, глуха и уморена.

В последните няколко месеца животното видимо страдало от неописуеми болки в окото, макар инстинктивно да опитвало да крие мъките си. 

След като проверяват очите ѝ, служителите в парка трябвало да преценят дали болката може да бъде притъпена със сложна и дълга операция или мечката трябва да бъде евтаназирана.

"Направихме успешна операция по отстраняване на лещата, съответно изчакваме да мине нейната хибернация и напролет се надяваме всичко да е наред и тя да се чувства много добре", каза д-р Мария Савова.

Мечките в Белица, които са 25 на брой, вече се готвят за зимен сън. В момента пет от тях са в хибернация. До седмица се очаква Виолета да се отправи към бърлогата си и също да заспи в очакване на пролетта.